EMDR

Soms neemt praten alleen de klachten niet weg. In dergelijke situaties is EMDR een unieke en krachtige therapie waarbij je niet enkel je gedachten, maar ook je gevoelens en je lichaam betrekt. 

EMDR is een erkende en wetenschappelijk onderzochte benadering die werd ontwikkeld door Dr Francine Shapiro. Waar EMDR vroeger vooral bekend werd voor de behandeling van trauma, wordt er tegenwoordig ook meer en meer onderzoek uitgevoerd naar andere psychische problemen zoals angst, dwang, verslaving, burn-out, depressie en psychose.  

Onverwerkte ervaringen in het verleden blijven in het heden, in het NU dus, een impact hebben op ons denken, voelen en handelen. EMDR heeft als doel deze emotionele blokkades op te heffen, zodat je brein weer optimaal kan functioneren. Hierdoor word je bevrijd van de emotionele en fysieke pijn en kan je je leven gelukkig verderzetten, los van alle negatieve emoties gerelateerd aan eerdere storende ervaringen. EMDR pakt het probleem aan bij de wortels, wat diepe heling mogelijk maakt.

Inklapbare content

Voor wie?

Er zijn heel wat gebeurtenissen die iemand onverwacht kunnen overkomen en een ingrijpende impact kunnen hebben op ons leven. Ons brein is op zo’n moment niet in staat deze gebeurtenis goed verwerkt te krijgen, waardoor de emoties worden losgekoppeld en het trauma zich vastzet in ons lichaam.

Ongewild en soms onbewust kan je dan kan blijvend last ondervinden van de negatieve gevolgen van wat je overkwam. Klachten als angsten, stemmingsproblemen, herbelevingen, gebrek aan zelfvertrouwen, prikkelbaarheid, schuldgevoel en nachtmerries vinden vaak hun voedingsbodem in traumatische gebeurtenissen.

Ook situaties die we niet meteen aan ‘trauma’ linken kunnen een zelfde gevoel van machteloosheid losmaken. Denk maar aan verlieservaringen, pesterijen, ingrijpende veranderingen (zoals een zwangerschap of bevalling), of het verkrijgen van slecht nieuws.

Maar, even vaak gaat het niet om iets wat er jou is overkomen, maar iets wat er net niet was wanneer jij het nodig had. Denk maar aan ouders die responsief zijn voor jouw noden als kind, die onvoorwaardelijk van je houden, en je vol liefde en connectie de weg wijzen tot aan de poort van de volwassenheid. Als kind zoek en vind je een weg doorheen defensiemechanismen (‘coping’) die maakt dat de pijn op een afstand blijft. Alleen, ze reist met je mee.. doorheen de tijd, tot het op een dag teveel wordt en je klachten krijgt die je niet langer kan negeren.

Iets is een trauma als het voor jou te overweldigend was. En hoewel er gradaties zijn spreek ik liever niet over groot of klein, de impact voor een individu is zeer divers en bovendien moeilijk te generaliseren. De impact van jarenlange fysieke of emotionele mishandeling is in de meeste gevallen groter dan deze van een eenmalig auto-ongeluk (om maar iets te noemen).

Wat het ook is, als jij er klaar voor bent om die stap te zetten, dan kan EMDR een erg toegankelijke en efficiënte behandeling zijn om voorgoed van deze klachten af te komen.

Hoe werkt het?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens de behandeling word je gevraagd om terug te denken aan een gebeurtenis die een grote indruk op jou heeft nagelaten.

Even een kleine zijsprong naar de verschillende soorten “geheugen”. Bepaalde ervaringen worden na verloop van tijd als herinneringen in je ‘langetermijngeheugen’ opgeslagen.

Op het moment dat je zo’n herinnering weer actief ophaalt (en dus weer aan een bepaalde gebeurtenis denkt), komt deze in je ‘werkgeheugen’ terecht. Het werkgeheugen heeft echter een beperkte capaciteit. Wanneer er, terwijl je aan een gebeurtenis denkt, gelijktijdig andere (afleidende) stimuli worden aangeboden, blijft er maar weinig ruimte in je werkgeheugen over voor de herinnering.

Vaak zijn dit heen en weer bewegende handen van je EMDR therapeut, tikjes op je knie, of eivormige bolletjes in je handen die trillingen afgeven. Wat ze gemeen hebben is dat ze elk op hun manier de aandacht van links naar rechts (en weer terug) verschuiven.

Doordat deze dubbele belasting te veel is voor je werkgeheugen zullen de herinneringen aan je trauma steeds meer vervagen. Het gevolg hiervan is ook dat de emotionele lading vermindert.
Vervolgens wordt de herinnering in een andere, vaak kleinere, vagere, en minder overweldigende vorm weer in je langetermijngeheugen opgeslagen.
Door de emotionele lading van de traumatische gebeurtenis te verminderen zal het denken eraan minder pijnlijk voor je zijn. De emoties, gevoelens en gedachten die aan je trauma waren gekoppeld veranderen ook mee. Doordat deze minder overweldigend voelen brengen ze minder psychische en fysieke klachten met zich mee.

In het kort: als we ons brein vragen om te denken aan een lastige gebeurtenis én je tegelijkertijd te concentreren op een afleidende stimulus, dan komt de geheugencapaciteit in het gedrang. Hierdoor krijg de lastige gebeurtenis nog maar weinig ruimte waardoor deze afzwakt en er een “rustigere” (meer verwerkte) versie weer richting je langetermijn geheugen kan gaan.

In principe kan het voor iedereen werken, mits je ervoor openstaat. Het is heel belangrijk om goed te communiceren over je gevoelens omtrent de therapiesoort. Heb je vragen of begrijp je iets niet goed, geef dit dan zeker aan bij je behandelaar.

Prijs

Een EMDR sessie duurt 1,5 uur en kost 110 eur. Het aantal sessies en dus de duur van het EMDR traject hangen af van persoon tot persoon en kunnen niet op voorhand bepaald worden.

Bron